El cap de setmana del 20 i 21 d’abril, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca va celebrar el Sant Jordi Escolta. Enguany l’organització ha estat a càrrec de la Fundació Maria Ferret, que compleix el 30è aniversari. El lloc escollit ha estat el Santuari de Lluc, perquè va ser allà on la Fundació inicià les primeres passes. Hi han participat a prop de 700 persones (escoltes, caps, equips d’adults…).

Sant Jordi és la celebració i trobada anual dels escoltes i les guies d’arreu del món. És el patró escollit pel fundador de l’escoltisme, Robert Baden-Powell, per ser un exemple de com cal afrontar les dificultats i les pors amb valentia, força i capacitat de resiliència. És l’ocasió de l’any per compartir junts experiències i gaudir dels aprenentatges.

La celebració d’un aniversari convida sempre a la festa, a cantar i ballar, i per això al llarg del cap de setmana s’han sentit les veus i els cants escoltes. La música té molts de beneficis per al desenvolupament cognitiu, social i emocional. El pensament artístic s’activa. Per això es van voler cançons de sempre, sense defugir els sons actuals.

La diada va començar amb la benvinguda del prior de Lluc, Mn. Marià Gastalver, qui va recordar el seu pas per diferents Agrupaments com a consiliari escolta. A continuació, amb el cant En estol es va procedir a la pujada de les senyeres. L’horabaixa va estar dedicat a participar en diferents Espais, tots relacionats amb la música.

Després de sopar hi va haver temps per a ballar i cantar, i quan més animada estava la festa, va aparèixer una colla de dimonis que va prendre els instruments musicals i van deixar els escoltes sense música. El Cavaller Jordi i la Princesa Joana van prometre anar a trobar els dimonis i negociar amb ells una solució. En silenci els escoltes van anar a descansar.

El matí del diumenge va començar amb una bona notícia: la colla de dimonis retornaria la música si tots els escoltes i guies es guanyaven unes cintes de colors tot participant en els tallers que s’havien organitzat: construcció d’instruments musicals, batucada, punts de llibre, percussió corporal, danses del món, ball de bot, balls del món, dibuixem la música, twister musical, expressió vocal i corporal…, i així fins a completar 21 activitats. Com que l’objectiu de les cintes es va aconseguir amb escreix, els dimonis van retornar els instruments i la música. Els conflictes es poden resoldre amb el diàleg i la bona voluntat.

Després d’unes paraules d’agraïment dels responsables de la Fundació Maria Ferret, va començar la celebració que va estar centrada en la pau: es van recordar aquelles persones que no poden gaudir-ne per la guerra, les injustícies, el canvi climàtic…, i els escoltes i guies que segueixen treballant en les zones de conflicte. Acompanyats pel prior de Lluc, es va començar llegint “Jo crec en la Pau” (Martin Luther King) i cantant “Mil milions d’estrelles”. Seguidament, es va reflexionar sobre què podem fer nosaltres per la Pau en el nostre entorn més proper, a partir de la lectura de l’Evangeli de Mateu (18, 21-22) i del cant “Mans, mans, mans a les mans”. A partir de la quarta llei escolta (Tots som germans i treballam per la Pau) es va pregar amb el parenostre. També hi va haver un record per la nostra germana Terra, a partir de la cinquena llei escolta (Defensam la natura i protegim la vida) i de la cançó “Aquesta Terra”. Amb la Pregària Escolta i el cant “En estol” es va acabar la celebració.

Després de dinar i del cant “L’hora dels adeus”, els Agrupaments van retornar als seus caus. El compromís i la responsabilitat que caracteritzen els escoltes i guies van fer d’aquest Sant Jordi 2024 un exemple de convivència i una experiència per recordar.

Campanyes